Irene Kuiper

 

Irene Kuiper heeft in de afgelopen 25 jaar, als actrice en zangeres, zeer uiteenlopende rollen gespeeld in musicals en muziektheaterproducties als “Les Misérables”, “Piaf”, “Cabaret” en “Saturday Night Fever”. Ze maakte toneelstukken op basis van improvisatie bij o.a. “het Werkteater”. De laatste jaren was zij o.a. te zien als Heintje Davids in “Als op het Leidse Plein”( winnares Musical Award 2006), en speelde zij de huishoudster Bertha in de succesvolle komedie “Boeing Boeing”. Zij maakte deel uit van diverse muzikale ensembles zoals chansontrio “Patatras” en “Engelengebroed”. Ook was zij te zien in tv-series als “Topstars”, “Oppassen”, “Vrouwenvleugel” en “Vrienden voor het Leven”. Zij deed de nasynchronisatie voor vele rollen in jeugdfilms, zoals “The Lion King”, “Twins” en “Teenage Robot”, maar ook is haar stem regelmatig te horen in commercials.

Irene was bestuurslid van diverse stichtingen zoals “Parels voor de Zwijnen”, “Trovato” en “het Werkteater” en zij was medeoprichtster van de Stichting “Netwerk Muze.nu”, een netwerk voor vrouwelijke theatermakers. Naast het ontwikkelen van eindmusicals voor de groepen 8 van Amsterdamse basisscholen, geeft zij workshops zang, drama & etiquette aan het bedrijfsleven en maatschappelijke en onderwijs-instellingen. Zij regisseerde onlangs bij de Jeugd Theaterschool Amsterdam het toneelstuk voor 16 jongeren “In de ban van Richard”, naar Richard de derde van Shakespeare. Momenteel is zij secretaris bij de Jeugdreumavereniging.

Als mede-oprichtster van Stichting De Nel produceerde zij de verrassende voorstelling “Overgang”, waarin zij ook een van de hoofdrollen vertolkte. Afgelopen theaterseizoen produceerde zij voor de Nel de voorstelling “Denk aan Mij”: een pijnlijk geestige reality-komedie, geschreven door Hetty Heyting. Meer informatie over deze voorstelling vind je via: www.denkaanmij.com.